Ontrafel het mysterie van MediaMasters 2018/2019

20-maart 2019 – Goed nieuws! Vanaf vandaag kun je met jouw klas verder spelen in de MediaMasters-wereld. In de zes wijken rondom het MediaMasters Centrum staan tien vernieuwde MediaMissies voor jullie klaar, elke wijk met een eigen thema. De MediaSquad vervolgt in deze wijken hun zoektocht naar de saboteur van MediaMasters. En er kunnen weer veel bits verdiend worden! De drie klassen die op 1 juni de meeste bits hebben verzameld, winnen een mooie prijs.

“De bomvolle leeromgeving van Mediamasters biedt onze leerlingen de kans om op een gevarieerde en betekenisvolle manier met Mediawijsheid bezig te zijn, gaaf!” – Meester Rutger, Leerkracht SBO De Toermalijn uit Helmond

Dit jaar is MediaMasters vernieuwd met de MediaMasters-wereld. Helaas liepen we tijdens de Week van de Mediawijsheid tegen onvoorziene technische problemen aan. Hierdoor duurde het langer dan verwacht voordat we het doorspelen konden realiseren. In de tussentijd zijn er aanpassingen gedaan en is er getest in meerdere klassen.

MediaMasters is beschikbaar als bètaversie voor het rest van het schooljaar. Bereid je goed voor en lees hier hoe de nieuwe MediaMasters-wereld werkt. Zie je tijdens het spelen iets wat beter of anders kan? Laat het ons weten. Samen maken we MediaMasters beter en nog leuker!

“De indeling zag er erg leuk uit en sluit ook goed aan bij de game. Goede mix van vraagstelling ook. Helemaal leuk!” – Juf Vivian, leerkracht Basischool Statenkwartier uit Den Haag

UITGELICHT – Nieuwsoord: Wat is waar op internet?

Ga deze maand aan de slag met het thema nepnieuws. In de wijk Nieuwsoord gaan Donna en Rick van de MediaSquad op onderzoek uit bij het NOS Jeugdjournaal. Presentator Lucas van den Meerendonk vertelt hen alles over bronnen checken. Kan hij de MediaSquad verder helpen met de zoektocht naar de saboteur van MediaMasters?

» Aan de slag

Verder aan de slag met het thema nepnieuws

De MediaMissie in Nieuwsoord is tot stand gekomen met medewerking van: NOS JeugdjournaalDROGNieuws in de klasNieuwsbegrip en Klasse TV / VOICE.

Hoe speel je de MediaMasters wereld?

MediaMasters wereld
De MediaMissies in de wijken rondom het MediaMasters Centrum gaan in op een specifiek thema. Wil je met jouw klas meer aandacht besteden aan cyberpesten? Of juist aan online privacy? Er staan tien thema’s voor je klaar om uit te kiezen:

1. Thema: nepnieuws
MediaMissie: Wat is waar op internet?
Wijk: Nieuwsoord

2. Thema: gamen
MediaMissie: Do’s & dont’s als je van gamen houdt
Wijk: Future Plaza

3. Thema: sociale media en gedrag
MediaMissie: Hoe sociaal ben jij online?
Wijk: Socialize Zuid

4. Thema: online privacy
MediaMissie: Heb jij eigenlijk iets te verbergen?
Wijk: Socialize Zuid

5. Thema: vloggen en fotograferen
MediaMissie: Dit kun je leren van creatieve beeldmakers
Wijk: Beeldkwartier

6. Thema: beeldtaal
MediaMissie: Hoe wordt jij beïnvloed door beeld?
Wijk: Beeldkwartier

7. Thema: cybercrime
MediaMissie: Zo kun je internet zelf veiliger maken
Wijk: De Schaduwzijde

8. Thema: cyberpesten
MediaMissie: Stop cyberpesten!
Wijk: De Schaduwzijde

9. Thema: reclamewijsheid
MediaMissie: De schone schijn van reclame
Wijk: Filtereiland

10. Thema: informatievaardigheden
MediaMissie: Slimmer zoeken op internet
Wijk: Filtereiland

De instructies en werkbladen die horen bij de MediaMissies zijn te vinden op de instructiepagina.

Belangrijk: Met iedere MediaMissie verdien je bits en een speciale Master-code die bestaat uit vier cijfers. Verzamel vier Master-codes en je lost het MediaMasters mysterie 2018/2019 voorgoed op! Vanaf mei 2019 is de BitBank geopend om de complete Master-code in te voeren. Schrijf daarom de Master-codes die je verzamelt op en bewaar ze goed. Tip: schrijf de codes bijvoorbeeld op de MediaMasters poster!

Win mooie prijzen

Heeft jouw klas op 1 juni de meeste bits verdiend, dan maak je kans op een mooie prijs om het schooljaar mediawijs af te ronden.

1ste prijs: Minecraft bouwmiddag in de klas
2e prijs: Workshop RoboSchool in de klas
3e prijs: Workshop OBA radio-lab in Amsterdam
Speciaal onderwijsprijs: bezoek aan Madame Tussauds met een vlogworkshop

Extra tip rondom de wijk Nieuwsoord: Jeugdjournaalwedstrijd bij Beeld en Geluid

Het NOS Jeugdjournaal zoekt kinderen met journalistiek talent! Ook dit jaar organiseert het programma samen met Beeld en Geluid de NOS Jeugdjournaalwedstrijd. De winnaar mag deze zomer als échte razende reporter op pad, onder begeleiding van een Jeugdjournaal verslaggever. Het resultaat is te zien op televisie, de website en het YouTube-kanaal van het Jeugdjournaal. Kinderen kunnen meedoen aan de wedstrijd door een zelfgemaakt filmpje in te sturen waarin zij verslag doen van een nieuwsonderwerp. Ze mogen zelf een onderwerp kiezen. Inzenden kan tot 5 april. Uit alle inzendingen kiest de redactie tien finalisten die op 14 april in Hilversum worden uitgenodigd voor een finalistenopdracht.

» Meer informatie en aanmelden

Vragen of problemen?

We hebben alles uitgebreid getest en de technische problemen van MediaMasters zijn verholpen. Toch kan het zo zijn dat je tegen iets aanloopt.
Kijk voor een oplossing van je probleem eerst op MediaMasters.nl/faq. Staat het antwoord er niet tussen? We helpen je dan graag via info@mediamasters.nl en via 035-6771924 tijdens ons telefonisch spreekuur iedere dinsdag en donderdag tussen 14:00 – 16:00 uur.

Deel dit bericht