Ontdek de MediaMasters-wereld

20 maart 2019 – MediaMasters is sinds dit schooljaar vernieuwd. Samen met je klas kun je in één MediaMasters-wereld het hele schooljaar doorspelen. Tijdens de Week van de Mediawijsheid konden jullie aan de slag met de landelijke wedstrijd in het MediaMasters Centrum. De rest van het schooljaar spelen jullie verder in de zes wijken rondom het centrum, ieder met een eigen thema. In dit artikel leggen we uit hoe de MediaMasters-wereld werkt.

De MediaMasters-wereld bestaat uit zes wijken rondom MediaMasters Centrum. In deze wijk startte je tijdens de Week van de Mediawijsheid de landelijke wedstrijd. In de zes wijken rondom het MediaMasters Centrum staan tien vernieuwde MediaMissies. Iedere wijk heeft een eigen thema. Je beweegt de MediaMasters-wereld door met je muis, je vinger of de pen van het digibord-pen, de wijk van keuze naar het midden van het beeld te slepen.

Geschikte browsers

De optimale browser om MediaMasters in te spelen is Google Chrome. MediaMasters is ook te spelen in Microsoft Edge (vanaf versie 17) en Mozilla Firefox.

MediaMissies

In de wijken rondom MediaMasters Centrum vind je tien vernieuwde MediaMissies. MediaMissies zijn thematische modules waarmee je met de klas dieper in kunt gaan op een specifiek thema. MediaMissies worden aangegeven met een cijfer. Zodra een wijk gecentreerd in beeld staat, verschijnen de cijfers op de gebouwen in de wijk en staat er een legenda onder in beeld:

Wil je meer weten over de MediaMissie? Klik dan op het cijfer en er verschijnt meer informatie over de MediaMissie. Ook kun je daar de MediaMissie starten via de button:‘Start de Missie! Om terug te keren naar het legenda-overzicht klik je op het witte kruis linksboven in beeld. Klik nogmaals op het witte kruis om terug te keren naar de MediaMasters-wereld.

Video’s afspelen

In de MediaMissies zijn er veel video’s die afgespeeld moeten worden. In een enkel geval kunnen er problemen optreden met het afspelen van de video’s. Spelen de video’s niet goed af of loopt het beeld niet gelijk met de audio? Klik dan op het uitroepteken rechtsboven en de de video wordt zonder problemen afgespeeld in een nieuw tabblad. Keer na het afspelen van de video terug naar je originele scherm en klik op het witte kruis linksboven om verder te gaan met de MediaMissie.

Welke MediaMissies en thema’s zijn er?

Hieronder vind je een overzicht welke MediaMissie met welk thema er in iedere wijk te vinden is:


Wijk: Nieuwsoord
MediaMissie: Wat is waar op internet?
Thema: nepnieuws

Wijk: Socialize Zuid
MediaMissie: Hoe sociaal ben jij online?
Thema: sociale media en gedrag
MediaMissie: Heb jij eigenlijk iets te verbergen?
Thema: online privacy

Wijk: Beeldkwartier
MediaMissie: Dit kun je leren van creatieve beeldmakers
Thema: vloggen en fotograferen
MediaMissie: Hoe wordt jij beïnvloed door beeld?
Thema: beeldtaal

Wijk: De Schaduwzijde
MediaMissie: Zo kun je internet zelf veiliger maken
Thema: cybercrime
MediaMissie: Stop cyberpesten!
Thema: cyberpesten

Wijk: Filtereiland
MediaMissie: De schone schijn van reclame
Thema: reclamewijsheid
MediaMissie: Slimmer zoeken op internet
Thema: informatievaardigheden

Wijk: Future Plaza
MediaMissie: Do’s & dont’s als je van gamen houdt
Thema: gamen

Instructiepagina met downloadbare werkbladen

Als leerkracht kun je je voorbereiden op een MediaMissies door de aanvullende instructies goed door te lezen en de downloadbare werkbladen uit te printen. Deze zijn te vinden op de instructiepagina.

Extra opdrachten

Naast de MediaMissies zijn er ook extra opdrachten te vinden in de wijken rondom MediaMasters Centrum. Deze worden aangegeven met een letter. De extra opdrachten zijn voor de leerlingen om buiten schooltijd te doen en zijn daarom ook terug te vinden in de thuisomgeving voor leerlingen. In de MediaMasters-wereld kun je als leerkracht eventueel (samen met de leerlingen) bekijken hoe de extra opdrachten eruit zien. Om als leerling in te loggen in de thuisomgeving gebruik je de klassennaam en het wachtwoord dat daarbij hoort.


Deze gegevens vind je terug bij het overzicht van jouw klassen in Mijn MediaMasters.

Klik op de letter om meer te lezen over een extra opdracht. Als je een extra opdracht wil starten, klik dan op de oranje button: ‘Speel extra opdracht.’ Klik op het witte kruis linksboven om terug te keren naar het legenda-overzicht. Klik op het witte kruis linksboven in beeld om terug te keren naar de MediaMasters-wereld.

Bits

Met de MediaMissies en extra opdrachten in MediaMasters zijn bits te verdienen. In iedere MediaMissie zijn maximaal 225 bits te verdienen. Voor iedere goed beantwoordde vraag – er zijn er vijf – krijgen jullie 25 bits. Tot slot ontvangen jullie bij de voltooiing van een MediaMissie nog 100 extra bits.

De extra opdrachten zijn respectievelijk 40, 75 of 150 bits waard, afhankelijk van de hoeveelheid tijd die aan een extra opdracht besteed moet worden. Aan het einde van iedere extra opdracht is er een Bit-code te vinden. Door het inwisselen van deze Bit-code bij de BitBank in het MediaMasters Centrum, worden de extra bits bijgeschreven bij het klassentotaal. Let op: Iedere Bit-code is maar één keer, door één leerling in te wisselen. De code bestaat naast letters ook uit cijfers en speciale tekens. Let dus goed op of een letter o niet het cijfer 0 is.

Master-codes

Met iedere MediaMissie verdien je naast bits ook een speciale Master-code die bestaat uit vier cijfers. In iedere wijk is een andere Master-code te vinden. Zorg ervoor dat je aan het eind van het schooljaar vier Master-codes hebt verzameld en je hebt het MediaMasters mysterie 2018/2019 voorgoed opgelost! Vanaf mei 2019 is de BitBank geopend om de complete Master-code in te voeren. Bewaar de Master-codes die je verzamelt daarom goed. Tip: schrijf de codes bijvoorbeeld op de MediaMasters poster!

MediaMasters-poster

Hebben jullie een MediaMissie in een wijk voltooid? Dan krijgen jullie niet alleen een master-code en extra bits maar kunnen jullie ook een sticker plakken op de achterkant van de MediaMasters-poster. Hierdoor kunnen jullie de rest van het schooljaar de voortgang van MediaMasters bijhouden. Nog geen poster? Deze kun je hier downloaden of hier nabestellen.

Campagneposter

MediaMasters is volop in ontwikkeling

De MediaMasters-wereld is nog volop in ontwikkeling. Heb je opmerkingen, feedback of suggesties voor verbetering? Laat het ons dan vooral weten. Samen maken we MediaMasters beter en nog leuker! Gebruik hiervoor dit feedbackformulier.

Deel dit bericht