MediaMasters is vernieuwd!

16 september 2019MediaMasters is volop in ontwikkeling. Deze zomer is er hard gewerkt om de MediaMasters-wereld nog overzichtelijker en gebruiksvriendelijker te maken. In dit artikel leggen we uit wat er allemaal veranderd is en geven we handige tips.

Nieuwe navigatie

MediaMasters bestaat uit drie fases:

  • Voorbereidende Missie (speelbaar vanaf 17 september)
  • Landelijke wedstrijd tijdens de Week van de Mediawijsheid (speelbaar van 8 t/m 15 november 2019)
  • Extra Missies voor de rest van het schooljaar (speelbaar ná de Week van de Mediawijsheid)

Deze drie fases zijn terug te vinden in de blauwe navigatiebalk links in het scherm. Als er een slotje bij een spelonderdeel staat, is het nog niet te spelen. Als er een groen vinkje bij een spelonderdeel staat, dan heb je het doorlopen. Zodra je in de navigatie op een van deze spelonderdelen klikt, centreert de wijk waar je deze met de klas kunt spelen. Ook verschijnt er een informatievenster waarmee je dit spelonderdeel kunt starten en de instructies kunt bekijken:

Om zelf vrij in de MediaMasters-wereld rond te kijken, kun je buiten het informatievenster ergens op de wereld klikken. Sleep vervolgens heen en weer met je muis om rond te kijken. Klik je op een wijk? Dan krijg je te zien welke spelonderdelen daar te starten zijn.

Video’s afspelen

In MediaMasters zijn er met regelmaat video’s die afgespeeld moeten worden. Spelen de video’s niet goed af, is de kleur gek of loopt het beeld niet gelijk met de audio? Klik dan op het uitroepteken rechtsboven zodat de video zonder problemen wordt afgespeeld in een nieuw tabblad. Keer na het afspelen van de video terug naar je originele scherm en klik op het witte kruis linksboven in het scherm om verder te gaan met de MediaMissie of speldag.

Zonder klas spelen

Wil je als leraar zelf eerst even kijken hoe een spelonderdeel eruitziet? Dat kan zodra dat spelonderdeel beschikbaar is! Kies in het pull-down menu voor de onderste optie: Of speel zonder klas. De vragen die je wel of niet goed beantwoordt, hebben dan geen invloed op het aantal punten van de klas. Zo kun je je als leraar voorbereiden.

Let op: het spelonderdeel Week van de Mediawijsheid is pas beschikbaar vanaf 8 november 2019. Er is dus maar beperkt de mogelijkheid om dit onderdeel van tevoren zonder klas te doorlopen. Via de MediaMasters-mailing van eind oktober worden leraren voorzien van een inhoudelijke voorbereiding op papier.

Wat je moet weten over bits

In de MediaMasters-wereld noemen we punten: bits. In de voorbereidende MediaMissie is het nog niet mogelijk om bits te verdienen. Vanaf de Week van de Mediawijsheid (8 t/m 15 november 2019) gaat de wedstrijd van start en kun je met de klas bits verdienen. De klassen met de meeste bits, verdienen mooie prijzen. Je kunt in het informatieveld bij ieder onderdeel zien hoeveel bits er maximaal verdiend kunnen worden:

Hoe werkt de BitBank?

De BitBank is vanaf de Week van de Mediawijsheid dé plek waar Bitcodes en Mastercodes ingewisseld kunnen worden.

Bitcodes worden door de leerlingen verdiend door extra opdrachten te doen op Mediaspellen.nl en zijn respectievelijk 40, 75 of 150 bits waard. Deze waarde is afhankelijk van de hoeveelheid tijd die aan een extra opdracht besteed moet worden. Aan het einde van iedere extra opdracht is er een Bitcode te vinden. Door het cashen van deze Bitcode worden de extra bits bijgeschreven bij het klassentotaal.

Let op: iedere Bitcode is maar één keer, door één leerling te cashen.

Mastercodes zijn te vinden aan het einde van iedere Extra Missie. Een Mastercode bestaat uit vier cijfers. In iedere Extra Missie is een andere Mastercode te vinden. Zorg ervoor dat je aan het eind van het schooljaar vier Mastercodes hebt verzameld. Daarmee verdien je niet alleen 500 extra bits, maar unlock je ook de laatste video van het MediaMasters-avontuur 2019/2020.

Mediarapport: inzichten in resultaten van de klas

Het mediarapport laat zien welke resultaten jouw klas behaald heeft voor verschillende thema’s binnen het domein digitale geletterdheid. Deze resultaten worden berekend op basis van de vragen die je als klas hebt beantwoord tijdens de Week van de Mediawijsheid. Aan het einde van de week zie je per thema waar sterke en minder sterke kanten van de klas liggen. Wil je de kennis op een bepaald vlak verbeteren of is er extra aandacht nodig voor een bepaald thema? Speel dan de Extra Missie die bij dat betreffende thema hoort. Het mediarapport geeft een indicatie van welke thema’s je nog wat extra aandacht zou kunnen besteden.*

*Het mediarapport is bedoeld om op een leuke manier inzicht te geven in de spelresultaten van je klas en is vrij van enig waardeoordeel. Netwerk Mediawijsheid doet haar best de spelresultaten correct weer te geven, maar is niet verantwoordelijk voor eventuele foutieve verwerking van de speldata.

Voortgang bijhouden op de MediaMasters-poster

Heb je met de klas de voorbereidende MediaMissie, de Week van de Mediawijsheid of een Extra Missie voltooid? Dan kun je een sticker plakken op de MediaMasters-poster! Hierdoor houd je de voortgang van MediaMasters bij en kun je aan andere klassen laten zien hoe goed de klas bezig is 🙂

Nog geen poster? Deze kun je hier downloaden (incl. stickervel) of hier nabestellen.

MediaMasters blijft volop in ontwikkeling

Heb je opmerkingen, feedback of suggesties voor verbetering? Laat het ons dan vooral weten. Samen maken we MediaMasters beter en nog leuker! Gebruik hiervoor dit feedbackformulier.

Deel dit bericht