De mooiste kranten van de Nieuws in de klas-opdracht

Tijdens de MediaMasters Game konden leerlingen voor de Nieuws in de klas-opdracht op de thuispagina een eigen digitale krant maken. Nieuws in de klas heeft honderden nieuwsproducties ontvangen! En daar zaten ook een paar hele mooie exemplaren bij.

Eigen krant maken
Nieuws in de klas stimuleert het gebruik van actualiteit in de klas. Tijdens de MediaMasters Game konden leerlingen een joker verdienen door het maken van een eigen krant met nieuwstool. Deze tool van Nieuws in de klas stelt leerlingen in staat zelf nieuws te maken. Spelenderwijs leren leerlingen werken met journalistieke principes. De zogeheten ‘5W1H ezelsbrug’ helpt om de wie, wat, waar, waarom, wanneer en hoe vragen te beantwoorden in een nieuwsartikel. De nieuwstool maakt onderdeel uit van het lespakket Nieuwsmakers. Dit gratis lespakket leert leerlingen kritisch naar het nieuws te kijken en stimuleert leerlingen zelf lokaal, regionaal of landelijke nieuws te maken. Om de leerlingen de focus te laten houden op de inhoud werkt de nieuwstool met een vast format. Behalve tekst is het ook mogelijk foto’s en video’s toe te voegen.

Zo maakte Montessorischool De Linde uit Amstelveen bijvoorbeeld deze prachtige krant over pesten.

Als echte journalisten aan de slag
Voor de thuisopdracht konden de leerlingen kosteloos gebruik maken van nieuwsbronnen via de
Nieuwsservice digitaal. Leerkrachten vroegen deze service aan en via Blendlecoupons kregen leerlingen toegang tot het nieuws. Aan de hand van zoektermen zochten leerlingen thema’s op zoals vloggen en het nieuws rond MediaMasters van de afgelopen jaren. Op basis van gelezen artikelen maakten de leerlingen eigen artikelen. Als echte journalisten maakten de leerlingen onderscheid tussen feiten en meningen. Sommige leerlingen hielden zich letterlijk aan de opdracht, andere leerlingen kwamen met eigen onderwerpen.

Basisschool de Fontein in Barneveld deed dat bijvoorbeeld op deze manier.

Wil je ook met je leerlingen aan de slag met nieuws? Via de gratis Nieuwsservice en de lesmaterialen kan dat het hele jaar door. Meld je aan of stuur een mail aan info@nieuwsindeklas.nl.

Deel dit bericht