Mooie nieuwsproducties voor MediaMasters

5 december 2018 – Tijdens de landelijke wedstrijd gingen leerlingen klassikaal aan de slag met de Nieuws in de klas-opdracht om extra bits te verdienen: samen vormden ze een redactie en maakten een krant. Tijdens dit proces leerden de kinderen meer over journalistiek en nieuws. Het team van Nieuws in de klas heeft 3 nieuwsproducties uitgelicht..

Veel klassen hebben de afgelopen weken hard gewerkt en in korte tijd kranten gemaakt met daarin eigen artikelen en foto’s. De landing op Mars, nieuws over de klimaatverandering en Sinterklaas zijn vaak gekozen als belangrijkste nieuws door leerlingen. Daarnaast plaatsten veel leerlingen het nieuws over MediaMasters. Sommige nieuwsproducties waren gevuld met nepnieuws. Het leren omgaan met (nep)nieuws en desinformatie is een belangrijk onderdeel binnen mediawijsheid op scholen.

Het team van Nieuws in de klas koos de nieuwsproducties van de Bavinckschool uit Bunschoten-Spakenburg, De Regenboog uit Middelburg en de praktijkschool van Het Bonhoeffercollege uit Enschede om te publiceren. De Bavinckschool heeft een mooie afwisseling van verdrietig en vrolijk nieuws in haar nieuwsproductie. Basisschool De Regenboog vertelt over een medeleerling in Cambodja en stelt de lezer vragen aan het eind van artikelen. De leerlingen van praktijkonderwijs Bonhoeffer laten de lezer nadenken over de berichten en stellen de vraag of een bericht echt of nep is.

» Lees de kranten op de website van Nieuws in de klas

Deel dit bericht