MediaMasters Game

Aanmeldingen voor de MediaMasters Game 2017 geopend

Vanaf vandaag kunnen Nederlandse basisscholen zich weer inschrijven voor de MediaMasters Game, het grootste project op het gebied van mediawijsheid voor groep 7 en 8 in Nederland. De online game wordt in de klas en thuis gespeeld. Spelenderwijs maken leerlingen kennis met de kansen en de gevaren van media. Vorig jaar waren er 150.000 leerlingen ingeschreven. De klas die de game het beste volbrengt en de meeste punten scoort, mag zich de meest mediawijze klas van Nederland noemen.

» Meld je klas aan

Sneak preview MediaMasters Game 2017

Jimmy is er trots op de beste gamer uit zijn klas te zijn. Maar dan komt hij terecht in een wel heel aparte Virtual Reality game waarin hij meer digitale vaardigheden blijkt nodig te hebben dan hij ooit had kunnen vermoeden. Zal het hem lukken om ook dit spel tot een goed einde te brengen?

Wat is MediaMasters?

Of we het nu hebben over tv, internet, apps, games en smartphones: media zijn overal en iedereen maakt er gebruik van. MediaMasters brengt het gesprek op gang tussen leerlingen, ouders en leerkrachten over sociale media, reclame, informatievaardigheden, programmeren, games, cyberpesten, vloggen, beeldvorming, virtual reality en online gedrag. Deelname aan MediaMasters is gratis.

MediaMasters bestaat uit twee onderdelen: de Game en de Club. De MediaMasters Game is een crossmediale game voor in de klas en thuis die wordt gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid van 17 t/m 24 november. Gedurende vijf speldagen worden leerlingen uitgedaagd om de hoofdrolspelers uit de game te helpen en MediaMissies op te lossen die te maken hebben met mediawijsheid. Vorig jaar was het bereik van MediaMasters ruim 35% van alle leerlingen in het basisonderwijs.

Een klas die lid is van de MediaMasters Club heeft het gehele schooljaar toegang tot extra MediaMissies en opdrachten. De Club gaat iedere twee maanden op een laagdrempelige manier in op een actueel thema rondom media en mediawijsheid. Inmiddels zijn er diverse thema’s van de MediaMasters Club beschikbaar zoals smartphones in het verkeer, online pesten, sociale media en beeldvorming, nepnieuws en gaming.

Mary Berkhout, programmamanager van initiator Mediawijzer.net: “ MediaMasters helpt leerkrachten en ouders op een spannende en leuke manier om met hun kinderen in gesprek te gaan over ons online gedrag en mediawijze vaardigheden. Dat is nodig, want de manier waarop we ons online gedragen, kan uiteindelijk grote maatschappelijke gevolgen hebben. Tegelijkertijd inspireren we hen om de positieve kanten van media te ontdekken.”

Hoe werkt de MediaMasters Game?

MediaMasters wordt gespeeld gedurende één uur per dag op vijf schooldagen. Elke speldag start met een korte aflevering op het digibord. Leerlingen worden vijf dagen lang uitgedaagd om de hoofdrolspelers te helpen. Hiervoor moeten zij in de klas en thuis zogeheten MediaMissies volbrengen. Dit zijn vragen en opdrachten die te maken hebben met thema’s op het gebied van mediawijsheid die worden aangeleverd door de netwerkpartners van Mediawijzer.net. Tijdens deze opdrachten moeten leerlingen overleggen, samenwerken, zelf media maken, media interpreteren en het eigen mediagedrag onder de loep nemen. Zo worden zij met én van elkaar mediawijzer.

Cees Bos, leerkracht van ‘De meest mediawijze klas van 2016’, groep 7 van Dr. H. Bavinckschool uit Bunschoten: Het is belangrijk dat kinderen weten wat ze met media kunnen en hoe ze zich moeten gedragen. Het grappige is dat ik na MediaMasters ook anders naar de wereld om me heen ben gaan kijken. Zo was ik me niet bewust van de filterbubbel waarin we leven en weten we als klas nu een stuk beter hoe we de betrouwbaarheid van een website en andere bronnen kunnen beoordelen.’

Week van de Mediawijsheid 2017

Van 17 tot en met 24 november 2017 vindt de Week van de Mediawijsheid plaats. Het thema luidt: Generatie Media: samen mediawijs. Tijdens deze week roept Mediawijzer.net docenten, professionals, ouders, kinderen en jongeren op samen in gesprek te gaan over ons online gedrag en mediawijze vaardigheden. Kijk voor meer informatie op www.weekvandemediawijsheid.nl.

Deel dit bericht