wat-is-de-game-titel

Let op: De MediaMasters Game is afgelopen. De volgende MediaMasters Game wordt gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid van 16 t/m 23 november 2018. Je kunt je hiervoor nog niet inschrijven.

De MediaMasters Game is een gratis, crossmediaal spel voor in de klas en thuis. Spelenderwijs maken leerlingen kennis met de kansen en de gevaren van media. De Game is een onderdeel van MediaMasters en de afgelopen editie werd gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid van 17 t/m 24 november 2017.

Bekijk de winnaars

Prijzen MediaMasters Game 2017

De klas die de meeste punten scoorde, mocht zich de meest mediawijze klas van Nederland noemen en won mooie prijzen.

 • Eerste prijs: bezoek aan Beeld en Geluid en de studio van The Voice of Holland, Hilversum (incl. vervoer)
 • Tweede prijs: bezoek aan EYE Filmmuseum, Amsterdam (incl. vervoer)
 • Derde prijs: bezoek aan CODA VR Lab, Apeldoorn (excl. vervoer)
 • Provincieprijs 12x: een mediawijs prijzenpakket
 • Speciaal onderwijsprijs: bezoek aan Beeld en Geluid, Hilversum (incl. vervoer).
Bekijk alle prijzen

Foto: Jorrit Lousberg

Meer informatie

De MediaMasters Game is een gratis interactieve game die scholen een kans biedt om op een toegankelijke en uitdagende manier met media in de klas aan de slag te gaan. Spelenderwijs maken leerlingen kennis met de kansen en de gevaren die media bieden. De game werd gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid (17 t/m 24 november 2017) gedurende één uur per dag.

Dit schooljaar maakten de leerlingen kennis met Jimmy Bots! Jimmy was er trots op de beste gamer uit zijn klas te zijn. Maar toen kwam hij terecht in een wel heel aparte Virtual Reality game waarin hij meer digitale vaardigheden bleek nodig te hebben dan hij ooit had kunnen vermoeden. Uiteindelijk lukte het hem om samen met de klas het spel tot een goed einde te brengen! Jimmy is ook te zien in de MediaMasters Club.

Spelverloop
Elke speldag startte met een korte aflevering op het digibord. Daarnaast gingen de leerlingen zowel in de klas als thuis aan de slag met zogeheten MediaMissies. Dit waren vragen en opdrachten die te maken hadden met thema’s op het gebied van mediawijsheid. Onderwerpen die aan bod kwamen waren sociale media, informatievaardigheden, programmeren, cyberpesten, vloggen en online samenwerken.

Tijdens de opdrachten moesten kinderen overleggen, samenwerken, zelf media maken, media interpreteren en namen zij het eigen mediagedrag onder de loep. Zo werden zij met én van elkaar mediawijzer.

Aan het einde van het spel ontvingen alle leerlingen een MediaMasters diploma, hét bewijs dat zij mediawijs met media om kunnen gaan. De klassen met de hoogste scores wonnen een mooie prijs.

MediaMasters is onafhankelijk van niveau, voorkennis en achtergrond te spelen door leerlingen uit groep 7 en 8.

Daarnaast is de MediaMasters Game ook toegankelijk voor het speciaal onderwijs. De game is ondertiteld en de afleveringen worden sinds 2016 ondersteund met gebarentaal. Op deze manier krijgen dove en slechthorende kinderen en kinderen met een leerachterstand de mogelijkheid om mee te doen aan de game. Het speciaal onderwijs doet mee met een eigen klassement en heeft een speciale hoofdprijs.

Let op! De MediaMasters Game is afgelopen. Je kunt je nog niet inschrijven voor de nieuwe MediaMasters Game, maar je wel aanmelden voor de MediaMasters Club.

1. Ga naar Mijn MediaMasters
2. Maak een Mijn MediaMasters-account aan voor jouw klas(sen)
3. Doorloop het aanmeldformulier en zet een vinkje bij ‘Ja, ik wil e-mails ontvangen over de MediaMasters Club.’*

* Om up-to-date te blijven over de MediaMasters Game en/of Club is het ontvangen van informatie noodzakelijk. Je ontvangt in deze e-mails informatie over thema’s, het spelverloop, handleidingen, belangrijke data en downloadbare materialen zoals werkbladen en het diploma voor de MediaMasters Game.

In het dossier Een mediawijze leraar wordt het beschikbare materiaal overzichtelijk op een rij gezet en stapsgewijs toegelicht.

 1. Je niveau bepalen – weten waar je staat
 2. Een mediawijze leraar worden – volg een training, een cursus of een workshop
 3. Mediawijs (bij)blijven – ontwikkel een positief-kritische houding ten opzichte van media
 4. Je lessen verrijken met media – ontdek de creatieve mogelijkheden van nieuwe mediatools
 5. Lessen mediawijsheid geven – structureel aandacht besteden aan mediawijsheid
MediaMissies en opdrachten in MediaMasters worden samengesteld uit het aanbod van netwerkpartners van Mediawijzer.net.

Doelstellingen MediaMasters voor leerlingen:

 • Kritisch leren kijken naar media en snappen hoe deze werken (analyse)
 • Het effect (bedoeld of onbedoeld) van media ervaren en begrijpen (bewustzijn)
 • Inzicht krijgen in hun eigen mediagedrag (privacy en respect)
 • Praten over media, thuis en in de klas (dialoog)
 • Zelf media kunnen inzetten en maken (creatie)

De leerdoelen van de Game zijn gebaseerd op het Mediawijsheid Competentiemodel.

Ook pabo- en mbo-studenten die het onderwijs in willen, zijn welkom om deel te nemen. Als student krijg je beschikking over dezelfde achtergrondinformatie als de deelnemende scholen. Een digibord is niet nodig.

Loop je in november stage in groep 7 of 8? Enthousiasmeer dan alvast de leerkracht(en) om zich aan te melden voor de MediaMasters Game. Wellicht kun jij de lessen verzorgen en/of de leerlingen helpen bij het volbrengen van de MediaMissies.

Let op! Studenten- en professionalaccounts tellen niet mee in de ranglijst van deelnemende scholen. Wil je met je (stage)klas wel meedoen voor de prijzen, zorg er dan voor dat je als leerkracht aangemeld bent. Op dit moment kun je je nog niet inschrijven voor de MediaMasters Game.

Aanmelden als student of professional
De karakters uit de MediaMasters Game zijn te volgen via Instagram. De profielen zijn bewust openbaar waardoor iedereen de berichten van Jimmy, Isha, Sharon en de Gamemaker kan bekijken. Qua content wordt er rekening gehouden met de doelgroep van MediaMasters en worden mediawijze onderwerpen zoals privacy, online gedrag en sociaal media gebruik ook ter sprake gebracht. Het is niet noodzakelijk om de app of een eigen Instagramaccount te hebben. De profielen zijn ook via een internetbrowser te bekijken.

Bekijk het overzicht van de karakters »

Leerkrachten kunnen MediaMasters volgen via Facebook. Op deze Facebookpagina word je op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen, sneakpreviews en tips rondom de Game, Club en relevant aanbod op het gebied van mediawijsheid.

Algemene vragen over MediaMasters, het aanmelden, technische vragen, de MediaMasters Wall of de MediaMasters Club?

Ga naar veelgestelde vragen
 

Speciaal Onderwijs

De interactieve game MediaMasters is er ook voor slechthorende en dove kinderen. Leerlingen uit groep 7 en 8 leren met het mediawijsheidspel over de kansen en de gevaren van media. De Game is ondertiteld en wordt sinds 2016 ook ondersteund met gebarentaal.

Klassen uit het speciaal onderwijs hebben een eigen eindklassement en maken kans op een speciale prijs.

Meer informatieHoe word je (als leerkracht) zelf mediawijzer?

In het dossier Een mediawijze leraar wordt al het beschikbare materiaal overzichtelijk op een rij gezet en stapsgewijs toegelicht.

 1. Je niveau bepalen – weten waar je staat
 2. Een mediawijze leraar worden – volg een training, een cursus of een workshop
 3. Mediawijs (bij)blijven – ontwikkel een positief-kritische houding ten opzichte van media
 4. Je lessen verrijken met media – ontdek de creatieve mogelijkheden van nieuwe mediatools
 5. Lessen mediawijsheid geven – structureel aandacht besteden aan mediawijsheid
Een mediawijze leraar worden