wat-is-de-game-titel

De MediaMasters Game is een crossmediale game voor in de klas en thuis. Spelenderwijs leren de leerlingen meer over de kansen en de gevaren van media. De leerlingen moeten met elkaar laten zien welke mediavaardigheden zij in huis hebben om de game tot een goed einde te brengen.

De game werd tijdens het schooljaar 2016/2017 gespeeld door zo’n 150.000 kinderen door heel Nederland.

In het schooljaar 2017/2018 wordt de game gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid op 17 t/m 24 november 2017. De MediaMasters Club is het gehele schooljaar toegankelijk.Prijzen MediaMasters Game 2016

1ste prijs

Beeld en Geluid &
The Voice

2e prijs

EYE Filmmuseum


3e prijs

MOTI


Provincie prijs

Kidsweek & Bibliotheeklab

Speciaal
Onderwijsprijs

Beeld en Geluid

Meer informatie

De MediaMasters Game is een gratis interactieve game die scholen een kans biedt om op een toegankelijke en uitdagende manier met media in de klas aan de slag te gaan. Spelenderwijs leren de leerlingen meer over de kansen en de gevaren die media bieden. De game wordt gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid (17 t/m 24 november 2017) gedurende één uur per dag. Het is momenteel niet meer mogelijk om de game van schooljaar 2016/2017 te spelen. Wel kunnen klassen lid worden van de MediaMasters Club.

Elke speldag start met een korte aflevering op het digibord. Daarnaast gaan de leerlingen zowel in de klas als thuis aan de slag met zogeheten MediaMissies. Dit zijn vragen en opdrachten die te maken hebben met thema’s op het gebied van mediawijsheid. Onderwerpen die aan bod komen zijn sociale media, informatievaardigheden, programmeren, cyberpesten, vloggen en online samenwerken.

Tijdens de opdrachten moeten kinderen overleggen, samenwerken, zelf media maken, media interpreteren en nemen zij het eigen mediagedrag onder de loep. Zo worden zij met én van elkaar mediawijzer.

Aan het einde van het spel ontvangen alle leerlingen een MediaMasters diploma, hét bewijs dat zij mediawijs met media om kunnen gaan. De klassen met de hoogste scores winnen een mooie prijs.

MediaMasters is onafhankelijk van niveau, voorkennis en achtergrond te spelen door leerlingen uit groep 7 en 8.

Daarnaast is de MediaMasters Game ook toegankelijk voor het speciaal onderwijs. De game is ondertiteld en de afleveringen worden in 2016 voor het eerst ondersteund met gebarentaal. Op deze manier krijgen dove en slechthorende kinderen en kinderen met een leerachterstand de mogelijkheid om mee te doen aan de game. Het speciaal onderwijs doet mee met een eigen klassement en heeft een speciale hoofdprijs.

In 2016 waren ruim 150.000 leerlingen ingeschreven voor de MediaMaster Game.

  • Kritisch leren kijken naar media en snappen hoe deze werken (analyse)
  • Het effect (bedoeld of onbedoeld) van media ervaren en begrijpen (bewustzijn)
  • Inzicht krijgen in hun eigen mediagedrag (privacy en respect)
  • Praten over media, thuis en in de klas (dialoog)
  • Zelf media kunnen inzetten en maken (creatie)

De leerdoelen van de game zijn gebaseerd op het Mediawijsheid Competentiemodel.

Ook pabo- en mbo-studenten die het onderwijs in willen, zijn welkom om deel te nemen. Als student krijg je beschikking over dezelfde achtergrondinformatie als de deelnemende scholen en speel je het spel van 17 t/m 24 november 2017. Een digibord is niet nodig.

Loop je in november stage in groep 7 of 8? Enthousiasmeer dan alvast de leerkracht(en) om zich aan te melden voor de MediaMasters Game. Wellicht kun jij de lessen verzorgen en/of de leerlingen helpen bij het volbrengen van de MediaMissies.

Let op! Studenten- en professionalaccounts tellen niet mee in de ranglijst van deelnemende scholen. Wil je met je (stage)klas wel meedoen voor de prijzen, zorg er dan voor dat je als leerkracht aangemeld bent.

Aanmelden als student of professional
Algemene vragen over MediaMasters, het aanmelden, technische vragen, de MediaMasters Wall of de MediaMasters Club?

Ga naar veelgestelde vragen
 

Speciaal Onderwijs

De interactieve game MediaMasters is er ook voor slechthorende en dove kinderen. Leerlingen uit groep 7 en 8 leren met het mediawijsheidspel over de kansen en de gevaren van media. De game had in de voorgaande jaren al ondertiteling, maar wordt sinds 2016 ook ondersteund met gebarentaal.

Klassen uit het speciaal onderwijs hadden dit jaar een eigen eindklassement en maakten ook kans op een speciale prijs.

Meer informatie