wat-is-de-game-titel

De MediaMasters Game is een crossmediale game voor in de klas en thuis. Spelenderwijs maken leerlingen kennis met de kansen en de gevaren van media. De leerlingen moeten met elkaar laten zien welke mediavaardigheden zij in huis hebben om de game tot een goed einde te brengen.

De MediaMasters Game wordt gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid van 17 t/m 24 november 2017 en is gratis.

Meld je klas aan voor de MediaMasters Game 2017

Let op: leerkrachten die afgelopen schooljaar meededen met MediaMasters moeten hun klas voor schooljaar 2017/2018 opnieuw aanmelden.Prijzen MediaMasters Game 2017

De klas die de meeste punten scoort, mag zich de meest mediawijze klas van Nederland noemen en wint mooie prijzen.

Alle deelnemers ontvangen na het uitspelen van de MediaMasters Game een MediaMasters-diploma.

De prijzen van de MediaMasters Game 2017 worden in september bekend gemaakt.


Foto: Jorrit Lousberg

Meer informatie

De MediaMasters Game is een gratis interactieve game die scholen een kans biedt om op een toegankelijke en uitdagende manier met media in de klas aan de slag te gaan. Spelenderwijs maken leerlingen kennis met de kansen en de gevaren die media bieden. De game wordt gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid (17 t/m 24 november 2017) gedurende één uur per dag.

Elke speldag start met een korte aflevering op het digibord. Daarnaast gaan de leerlingen zowel in de klas als thuis aan de slag met zogeheten MediaMissies. Dit zijn vragen en opdrachten die te maken hebben met thema’s op het gebied van mediawijsheid. Onderwerpen die aan bod komen zijn sociale media, informatievaardigheden, programmeren, cyberpesten, vloggen en online samenwerken.

Tijdens de opdrachten moeten kinderen overleggen, samenwerken, zelf media maken, media interpreteren en nemen zij het eigen mediagedrag onder de loep. Zo worden zij met én van elkaar mediawijzer.

Aan het einde van het spel ontvangen alle leerlingen een MediaMasters diploma, hét bewijs dat zij mediawijs met media om kunnen gaan. De klassen met de hoogste scores winnen een mooie prijs.

MediaMasters is onafhankelijk van niveau, voorkennis en achtergrond te spelen door leerlingen uit groep 7 en 8.

Daarnaast is de MediaMasters Game ook toegankelijk voor het speciaal onderwijs. De game is ondertiteld en de afleveringen worden sinds 2016 ondersteund met gebarentaal. Op deze manier krijgen dove en slechthorende kinderen en kinderen met een leerachterstand de mogelijkheid om mee te doen aan de game. Het speciaal onderwijs doet mee met een eigen klassement en heeft een speciale hoofdprijs.

In 2016 waren ruim 150.000 leerlingen ingeschreven voor de MediaMaster Game.

  • Kritisch leren kijken naar media en snappen hoe deze werken (analyse)
  • Het effect (bedoeld of onbedoeld) van media ervaren en begrijpen (bewustzijn)
  • Inzicht krijgen in hun eigen mediagedrag (privacy en respect)
  • Praten over media, thuis en in de klas (dialoog)
  • Zelf media kunnen inzetten en maken (creatie)

De leerdoelen van de game zijn gebaseerd op het Mediawijsheid Competentiemodel.

Ook pabo- en mbo-studenten die het onderwijs in willen, zijn welkom om deel te nemen. Als student krijg je beschikking over dezelfde achtergrondinformatie als de deelnemende scholen en speel je het spel van 17 t/m 24 november 2017. Een digibord is niet nodig.

Loop je in november stage in groep 7 of 8? Enthousiasmeer dan alvast de leerkracht(en) om zich aan te melden voor de MediaMasters Game. Wellicht kun jij de lessen verzorgen en/of de leerlingen helpen bij het volbrengen van de MediaMissies.

Let op! Studenten- en professionalaccounts tellen niet mee in de ranglijst van deelnemende scholen. Wil je met je (stage)klas wel meedoen voor de prijzen, zorg er dan voor dat je als leerkracht aangemeld bent.

Aanmelden als student of professional
Algemene vragen over MediaMasters, het aanmelden, technische vragen, de MediaMasters Wall of de MediaMasters Club?

Ga naar veelgestelde vragen
 

Speciaal Onderwijs

De interactieve game MediaMasters is er ook voor slechthorende en dove kinderen. Leerlingen uit groep 7 en 8 leren met het mediawijsheidspel over de kansen en de gevaren van media. De game is ondertiteld en wordt sinds 2016 ook ondersteund met gebarentaal.

Klassen uit het speciaal onderwijs hebben een eigen eindklassement en maken kans op een speciale prijs.

Meer informatie