wat-is-de-game-titel

Let op: De MediaMasters Game van schooljaar 2017/2018 is afgelopen.

MediaMasters is een gratis, crossmediaal spel voor in de klas en thuis. Spelenderwijs maken leerlingen kennis met de kansen en de gevaren van media. De volgende editie wordt gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid van 16 t/m 23 november 2018. Meld nu je klas aan voor MediaMasters 2018/2019.


Klas aanmelden voor schooljaar 2018/2019

Prijzen MediaMasters

Ieder jaar zijn er tijdens de landelijke wedstrijd in de Week van de Mediawijsheid mooie prijzen te winnen. Zo zijn in voorgaande jaren klassen op bezoek geweest in de studio van The Voice of Holland, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, EYE Filmmuseum en het VR Lab van CODA. De prijzen voor schooljaar 2018/2019 worden later bekendgemaakt.


Bekijk de winnaars van schooljaar 2017/2018

Foto: Jorrit Lousberg

Meer informatie

De MediaMasters Game is een gratis interactieve game die scholen een kans biedt om op een toegankelijke en uitdagende manier met media in de klas aan de slag te gaan. Spelenderwijs maken leerlingen kennis met de kansen en de gevaren die media bieden. De game word gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid (16 t/m 23 november 2018) gedurende één uur per dag.

In schooljaar 2017/2018 maakten de leerlingen kennis met Jimmy Bots! Jimmy was er trots op de beste gamer uit zijn klas te zijn. Maar toen kwam hij terecht in een wel heel aparte Virtual Reality game waarin hij meer digitale vaardigheden bleek nodig te hebben dan hij ooit had kunnen vermoeden. Uiteindelijk lukte het hem om samen met de klas het spel tot een goed einde te brengen! Jimmy is ook te zien in de MediaMasters Club.

Spelverloop
Elke speldag start met een korte aflevering op het digibord. Daarnaast gaan de leerlingen zowel in de klas als thuis aan de slag met zogeheten MediaMissies. Dit zijn vragen en opdrachten die te maken hadden met thema’s op het gebied van mediawijsheid. Onderwerpen die aan bod komen zijn sociale media, informatievaardigheden, programmeren, cyberpesten, vloggen en online samenwerken.

Tijdens de opdrachten moeten kinderen overleggen, samenwerken, zelf media maken, media interpreteren en nemen zij het eigen mediagedrag onder de loep. Zo worden zij met én van elkaar mediawijzer.

Aan het einde van het spel ontvangen alle leerlingen een MediaMasters diploma, hét bewijs dat zij mediawijs met media om kunnen gaan. De klassen met de hoogste scores winnen een mooie prijs.

MediaMasters is onafhankelijk van niveau, voorkennis en achtergrond te spelen door leerlingen uit groep 7 en 8.

Daarnaast is de MediaMasters Game ook toegankelijk voor het speciaal onderwijs. De game is ondertiteld en de afleveringen worden sinds 2016 ondersteund met gebarentaal. Op deze manier krijgen dove en slechthorende kinderen en kinderen met een leerachterstand de mogelijkheid om mee te doen aan de game. Het speciaal onderwijs doet mee met een eigen klassement en heeft een speciale hoofdprijs.

Let op! De MediaMasters Game voor schooljaar 2017/2018 is afgelopen. Je kunt je al wel aanmelden voor MediaMasters 2018/2019.

1. Ga naar Mijn MediaMasters
2. Maak een Mijn MediaMasters-account aan voor jouw klas(sen)
3. Doorloop het aanmeldformulier en zet een vinkje bij ‘Ja, ik wil e-mails ontvangen over de MediaMasters Club.’*

* Om up-to-date te blijven over MediaMasters is het ontvangen van informatie noodzakelijk. Je ontvangt in deze e-mails informatie over thema’s, het spelverloop, handleidingen, belangrijke data en downloadbare materialen zoals werkbladen.

In het dossier Een mediawijze leraar wordt het beschikbare materiaal overzichtelijk op een rij gezet en stapsgewijs toegelicht.

 1. Je niveau bepalen – weten waar je staat
 2. Een mediawijze leraar worden – volg een training, een cursus of een workshop
 3. Mediawijs (bij)blijven – ontwikkel een positief-kritische houding ten opzichte van media
 4. Je lessen verrijken met media – ontdek de creatieve mogelijkheden van nieuwe mediatools
 5. Lessen mediawijsheid geven – structureel aandacht besteden aan mediawijsheid
MediaMissies en opdrachten in MediaMasters worden samengesteld uit het aanbod van netwerkpartners van Mediawijzer.net.

Doelstellingen MediaMasters voor leerlingen:

 • Kritisch leren kijken naar media en snappen hoe deze werken (analyse)
 • Het effect (bedoeld of onbedoeld) van media ervaren en begrijpen (bewustzijn)
 • Inzicht krijgen in hun eigen mediagedrag (privacy en respect)
 • Praten over media, thuis en in de klas (dialoog)
 • Zelf media kunnen inzetten en maken (creatie)

De leerdoelen van MediaMasters zijn gebaseerd op het Mediawijsheid Competentiemodel.

Ook pabo- en mbo-studenten die het onderwijs in willen, zijn welkom om deel te nemen. Als student krijg je beschikking over dezelfde achtergrondinformatie als de deelnemende scholen. Een digibord is niet nodig.

Loop je in november stage in groep 7 of 8? Enthousiasmeer dan alvast de leerkracht(en) om zich aan te melden voor de MediaMasters Game. Wellicht kun jij de lessen verzorgen en/of de leerlingen helpen bij het volbrengen van de MediaMissies.

Let op! Studenten- en professionalaccounts tellen niet mee in de ranglijst van deelnemende scholen. Wil je met je (stage)klas wel meedoen voor de prijzen, zorg er dan voor dat je als leerkracht aangemeld bent. Op dit moment kun je je nog niet inschrijven voor de MediaMasters Game.

Aanmelden als student of professional
De karakters uit de MediaMasters Game zijn te volgen via Instagram. De profielen zijn bewust openbaar waardoor iedereen de berichten van Jimmy, Isha, Sharon en de Gamemaker kan bekijken. Qua content wordt er rekening gehouden met de doelgroep van MediaMasters en worden mediawijze onderwerpen zoals privacy, online gedrag en sociaal media gebruik ook ter sprake gebracht. Het is niet noodzakelijk om de app of een eigen Instagramaccount te hebben. De profielen zijn ook via een internetbrowser te bekijken.

Bekijk het overzicht van de karakters »

Leerkrachten kunnen MediaMasters volgen via Facebook. Op deze Facebookpagina word je op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen, sneakpreviews en tips rondom de Game, Club en relevant aanbod op het gebied van mediawijsheid.

Algemene vragen over MediaMasters, het aanmelden, technische vragen of de MediaMasters Club?

Ga naar veelgestelde vragen
 

Speciaal Onderwijs

De interactieve game MediaMasters is er ook voor slechthorende en dove kinderen. Leerlingen uit groep 7 en 8 leren met het mediawijsheidspel over de kansen en de gevaren van media. De Game is ondertiteld en wordt sinds 2016 ook ondersteund met gebarentaal.

Klassen uit het speciaal onderwijs hebben een eigen eindklassement en maken kans op een speciale prijs.

Meer informatieHoe word je (als leerkracht) zelf mediawijzer?

In het dossier Een mediawijze leraar wordt al het beschikbare materiaal overzichtelijk op een rij gezet en stapsgewijs toegelicht.

 1. Je niveau bepalen – weten waar je staat
 2. Een mediawijze leraar worden – volg een training, een cursus of een workshop
 3. Mediawijs (bij)blijven – ontwikkel een positief-kritische houding ten opzichte van media
 4. Je lessen verrijken met media – ontdek de creatieve mogelijkheden van nieuwe mediatools
 5. Lessen mediawijsheid geven – structureel aandacht besteden aan mediawijsheid
Een mediawijze leraar worden