wat-is-de-mm-club
De MediaMasters Club geeft het gehele schooljaar toegang tot extra MediaMissies en opdrachten. De Club gaat iedere twee maanden op een laagdrempelige manier in op een nieuw actueel thema rondom media en mediawijsheid. Het doorlopen van een thema met leerlingen duurt ongeveer 45 à 60 minuten.

 

Thema’s

Hoe zorg je ervoor dat sociale media leuk zijn voor jezelf en anderen? Wat zijn de regels, gedrag en waarden die belangrijk zijn als je sociale media gebruikt? Oftewel: wat is de etiquette van het internet? Samen met Jimmy en Isha van de MediaMasters Game gaan de leerlingen aan de slag met MediaMissies, een doe-opdracht en stellingen rondom dit thema.

Start de ClubInstructies voor leerkracht
Vanaf 25 mei 2018 treedt er nieuwe belangrijke Europese privacywet in werking. Iedereen die met online persoonsgegevens werkt moet zich daaraan houden. Daarom besteedt deze MediaMasters Club aandacht aan online privacy. Samen met Jimmy en Isha van de MediaMasters Game gaan de leerlingen aan de slag met MediaMissies, een doe-opdracht en stellingen rondom dit thema.

Start de ClubInstructies voor leerkracht

Tegenwoordig zoeken we alles wat we willen weten op internet. Maar uit het onderzoek Monitor Jeugd & Media 2017 blijkt dat vooral kinderen tussen de 10 en 12 jaar oud moeite hebben om de juiste informatie op internet te vinden en op waarde te schatten. Daarom besteedt deze MediaMasters Club aandacht aan informatievaardigheden. Samen met Jimmy en Isha van de MediaMasters Game gaan de leerlingen aan de slag met MediaMissies, een onderzoeksopdracht en stellingen rondom dit thema.

Start de ClubInstructies voor leerkracht

Het internet heeft veel voordelen maar is helaas niet altijd even veilig. Wat kun je doen om cybercrime te herkennen? Hoe voorkom je risico’s en waar kun je terecht als je iets naars meemaakt op internet? Samen met Jimmy en Isha van de MediaMasters Game gaan de leerlingen aan de slag met MediaMissies, een doe-opdracht, een thuisopdracht en een debat rondom dit thema. Met elkaar kunnen we het internet veiliger maken!.

Start de ClubInstructies voor leerkracht

Overal zien we reclame: op straat, op tv, in bladen maar vooral ook online. Vaak is reclame goed te herkennen maar soms ook helemaal niet. Wat voor invloed heeft reclame op je (koop)gedrag en hoe kun je verstopte reclame herkennen? Samen met Jimmy van de MediaMasters Game gaan de leerlingen aan de slag met MediaMissies, een doe-opdracht, een thuisopdracht en een debat rondom dit thema.

Start de ClubInstructies voor leerkracht
Speciaal voor de Week Tegen Pesten 2017 is deze editie van de MediaMasters Club vernieuwd. 

Ook online komt pesten helaas vaak voor. Wat kunnen leerlingen er zelf tegen doen? Samen met Selma uit de MediaMasters Game 2016/2017 gaan de leerlingen aan de slag met MediaMissies, een doe-opdracht, een thuisopdracht en gaan ze met elkaar in gesprek over dit thema.

Start de ClubInstructies voor leerkracht
Foto’s en filmpjes maken is niet meer weg te denken uit ons leven. Want met een smartphone is je camera altijd in de buurt. Maar waar moet je eigenlijk over nadenken bij het maken van een foto of filmpje? Welk verhaal wil je overbrengen en met welk gevoel? Wat laat je weg? En ga je de beelden bewerken of juist niet? Samen met Selma uit de MediaMasters Game 2016/2017 gaan de leerlingen aan de slag met MediaMissies, een doe-opdracht, een thuisopdracht en een debat rondom dit thema.

Start de ClubInstructies voor leerkracht
Games zijn niet meer weg te denken uit het leven van kinderen, zowel om van te leren als ter vermaak. Maar wat betekent het om een game te maken? Is gamen sociaal? En wat maakt games verslavend? Samen met Selma uit de MediaMasters Game 2016/2017 gaan de leerlingen aan de slag met MediaMissies, een doe-opdracht, een thuisopdracht en een stelling rondom dit thema.

Start de ClubInstructies voor leerkracht
Welke invloed heeft nepnieuws op kinderen? Is nepnieuws nieuw? En nog belangrijker: hoe herken je nepnieuws? Samen met uit de MediaMasters Game 2016/2017 gaan de leerlingen aan de slag met MediaMissies, een doe-opdracht, een thuisopdracht en een debat rondom dit thema.

Start de ClubInstructies voor leerkracht
Kinderen moet zich online veilig kunnen voelen, zichzelf durven zijn, bewerkte beelden kunnen doorzien en kunnen reflecteren op schoonheidsidealen. Samen met Selma uit de MediaMasters Game 2016/2017 gaan de leerlingen aan de slag met MediaMissies, een doe-opdracht, een thuisopdracht en een stelling rondom dit thema.

Start de ClubInstructies voor leerkracht
Fietsen naar school; veel leerlingen uit de bovenbouw doen het dagelijks. Maar wat doe je met je smartphone tijdens deze rit? Het gebruik van een smartphone in het verkeer kan behoorlijk gevaarlijk zijn. Samen met Sam, Julia en Jamal uit de MediaMasters Game 2016/2017 gaan de leerlingen aan de slag met MediaMissies, een doe-opdracht, een thuisopdracht en een stelling rondom dit thema.

Start de ClubInstructies voor leerkracht

Veelgestelde vragen over de MediaMasters Club

Een klas die lid is van de MediaMasters Club heeft het gehele schooljaar toegang tot extra MediaMissies en opdrachten. De club gaat iedere twee maanden op een laagdrempelige manier in op een actueel thema rondom media en mediawijsheid.

MediaMissies en opdrachten in MediaMasters worden samengesteld uit het aanbod van netwerkpartners van Mediawijzer.net.

De MediaMasters Club richt zich op leerlingen uit groep 7 en 8. Deelname is gratis.

Speciaal onderwijs
De MediaMasters Club richt zich op leerlingen uit groep 7 en 8 van het regulier basisonderwijs. De MediaMasters Club bevat geen filmische verhaallijn of competitie-element en is qua tijd naar eigen inzicht te doorlopen. Het is mogelijk om een Clubmoment te pauzeren en op een later moment verder te gaan. Hierdoor kan de MediaMasters Club ook door leerlingen uit het speciaal (basis)onderwijs naar eigen inzicht van de leerkracht worden gebruikt.

De leerkracht ontvangt een e-mail met het thema en de bijbehorende instructies. Vervolgens kan deze MediaMasters Club op het digibord op een zelf gekozen moment in de klas gestart worden. Elk Clubmoment bestaat uit deze onderdelen:

 • Basis
  • Een filmpje (ter introductie op het thema)
  • 5 multiple choice-vragen (om informatievaardigheden te oefenen)
  • Een doe-opdracht (zelf aan de slag)
  • Een stelling (ruimte om in de klas te praten over het thema)
  • Een thuisopdracht (om ook ouders/verzorgers te betrekken bij het thema)
 • Verdieping
  • Een verdiepingsopdracht (voor in de klas)
  • Tips voor aanvullend lesmateriaal

De verdiepingsopdracht(en) vallen buiten het tijdspad en geven de leerkracht de vrijheid om te differentiëren.

1. Ga naar Mijn MediaMasters
2. Maak een Mijn MediaMasters-account aan voor jouw klas(sen)
3. Doorloop het aanmeldformulier en zet een vinkje bij ‘Ja, ik wil e-mails ontvangen over de MediaMasters Club.’*

* Om up-to-date te blijven over de MediaMasters Game en/of Club is het ontvangen van informatie noodzakelijk. Je ontvangt in deze e-mails informatie over thema’s, het spelverloop, handleidingen, belangrijke data en downloadbare materialen zoals werkbladen en het diploma voor de MediaMasters Game.

 • Een thema uit de Club duurt ongeveer 45 à 60 minuten
 • 2 weken vooraf ontvangt de leerkracht een vooraankondiging per e-mail
 • Tijdens de les op elk gewenst moment stoppen en weer doorgaan. De website onthoudt waar jullie zijn gebleven.
 • Thema’s blijven één jaar online beschikbaar, dus veel vrijheid om zelf een geschikt moment te bepalen
 • Extra aandacht besteden aan een bepaald thema? Bij elke Club zijn verdiepingsopdrachten beschikbaar. Deze vallen buiten het tijdspad.
Ja, om mee te doen aan de MediaMasters Club moet je een Mijn MediaMasters-account hebben. Vink in Mijn MediaMasters het vakje aan: Ja, ik wil e-mails ontvangen over de MediaMasters Club. Je ontvangt dan automatisch een aankondiging als de nieuwste editie van de MediaMasters Club online staat.
Elk Clubmoment heeft een eigen thema, aansluitend op de actualiteit.

De volgende thema’s zijn beschikbaar:

Clubmomenten blijven één jaar beschikbaar. Ze kunnen dus op elk gewenst moment worden doorlopen.

De Clubmomenten komen tot stand met medewerking van netwerkpartners van Mediawijzer.net

Zelf onderzoek doen naar de betrouwbaarheid van bronnen is een belangrijk leerdoel van de MediaMasters Club. Daar wordt bij elk thema aandacht aan besteed, bijvoorbeeld door multiple choice-vragen over het thema te stellen. Deze vragen hebben als doel om de kinderen te leren informatie uit externe bronnen te lezen, te filteren en te beoordelen.

Elke MediaMasters Club bevat minimaal 5 van deze vragen (MediaMissies). Afhankelijk van het thema wordt een extra onderzoeksopdracht aangeboden.

MediaMissies en opdrachten in MediaMasters worden samengesteld uit het aanbod van netwerkpartners van Mediawijzer.net. In de e-mailings over de MediaMasters Club die leerkrachten ontvangen, verwijzen we ook wel eens door naar netwerkpartners die betaald mediawijs lesmateriaal aanbieden dat past bij het thema.

Inspelen op mediawijsheid vraagt om actualiteit en betaald lesmateriaal is vaak beter up-to-date dan gratis materiaal.

Betaald lesmateriaal is dus zeker de moeite waard om in overweging te nemen.

Algemene vragen over MediaMasters, het aanmelden, technische vragen of de MediaMasters Club?

Ga naar veelgestelde vragen
 

Hoe word je (als leerkracht) zelf mediawijzer?

In het dossier Een mediawijze leraar wordt al het beschikbare materiaal overzichtelijk op een rij gezet en stapsgewijs toegelicht.

 1. Je niveau bepalen - weten waar je staat
 2. Een mediawijze leraar worden - volg een training, een cursus of een workshop
 3. Mediawijs (bij)blijven - ontwikkel een positief-kritische houding ten opzichte van media
 4. Je lessen verrijken met media - ontdek de creatieve mogelijkheden van nieuwe mediatools
 5. Lessen mediawijsheid geven - structureel aandacht besteden aan mediawijsheid

Een mediawijzer leraar worden