Rol van bibliotheken

Dit jaar staat er een spannende editie van MediaMasters voor kinderen uit groep 7 en 8 op het programma. Uiteraard is de bibliotheek ook dit jaar weer goed in het mediawijsheidspel vertegenwoordigd met een speciale bibliotheekopdracht ontwikkeld door de Koninklijke Bibliotheek i.s.m. de Bibliotheek op school. Tijdens deze opdracht wordt een deel van de vernieuwde ‘Diploma Veilig Internet-game’ gespeeld. Een spel dat door de Koninklijke Bibliotheek is overgenomen en op dit moment een restyling krijgt.

Het spel is een onderdeel van het lespakket waarmee leerkrachten in het basisonderwijs hun leerlingen met leuke opdrachten wegwijs maken in de digitale wereld van het internet. Ook bevat het pakket een toets die de leerlingen maken om een echt diploma te krijgen. Er worden verschillende thema’s behandeld:

  • Wie ben jij? Over wat is persoonlijke informatie en wat geef je (onbewust) vrij op het internet
  • Ik surf veilig! Over privacy-instellingen, wachtwoorden, phishing en hacking
  • Is alles waar? Over beïnvloeding, clickbait, reclame
  • Speurneuzen! Over het opzetten en toepassen van een goede zoekstrategie (Big Six stappen)
  • Meedoen! Over vloggen, selfies, persoonlijke informatie weggeven en hoe belangrijk is internet voor jou?

Help mee promoten!

Vanaf 1 juni is de inschrijving voor MediaMasters geopend. MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid. Hoe ga je mediawijs om met WhatsApp, privacy en nepnieuws? Leerlingen gaan samen in de klas én thuis het avontuur aan en bundelen hun mediawijze krachten om MediaMissies te volbrengen.

MediaMasters kan vanaf oktober het hele schooljaar worden gespeeld, met als hoogtepunt de landelijke wedstrijd tijdens de Week van de Mediawijsheid op 16 t/m 23 november 2018. Kijk voor informatie en aanmelden op deze website. Helpen jullie mee om de scholen in jullie regio’s te activeren? Promotiemateriaal waaronder teksten, posters en flyers zijn vanaf september te downloaden via www.weekvandemediawijsheid.nl.

Bekijk de trailer van 2018/2019 en deel deze met de scholen in jouw regio.

Veelgestelde vragen


Deel de trailer